Pırlantanın ışıltısı ancak, kesimin 4C özelliklerinin kalitesine göre değişmektedir.
Bu nedenle en önemli faktör kesimin 4C özellikleridir. İnsanların pırlanta üzerindeki tek etkisi kesimdir. Faset orantılarının doğru olması, pırlantanın parlaklığını o derece ortaya çıkaracaktır. Pırlanta kesimi teknik bir konudur bu nedenle pırlanta şekliyle karıştırmamak gerekir. Şekil kişilerin zevkine bağlıdır. Günümüzde yuvarlak kesim, en popüler kesimdir. Diğer kesimler arasında ise zümrüt (dikdörtgen pırlanta kesimi), damla, markiz (iki ucu sivri kesim), prenses (üzeri kare yuvarlak kesim), oval ve kalp kesimleri tercih edilmektedir.Pırlantanın rengi beyazın çeşitli tonlarında oluşmaktadır, bu nedenle renksize ne kadar yakın olduklarına göre sınıflandırma yapılır. Nadir bulunan ve en beyaz olan pırlantalar “D, E, F ve G” olarak sınıflandırılmaktadır.
Pırlantaların geneli beyaz ve çok hafif beyaz olarak isimlendirilen H ve L renkleri arasında bulunmaktadır. M rengi ve altındaki pırlantalarda sarımtırak bir renk hâkimdir. Ayrıca çok nadir bulunan belirgin renklere sahip pırlantalarda mevcuttur, bunlar fantezi olarak adlandırılır. Bu pırlantalar pembe, mavi, sarı ve değişik renklerde görülebilir.
Pırlantanın berraklığını belirlemede “doğanın parmak izleri” olarak adlandırılan lekeler etkilidir. Neredeyse tüm pırlantalarda, pırlantayı oluşturan karbon kristallerin izine rastlanır fakat bu izler mikroskobik yöntemlerle görülebilir. Bir pırlantadaki leke sayısı ne kadar azsa, taş o kadar nadirdir.
Karat pırlantanın ağırlık ölçüsü birimidir ve bir karat 100 eşit puana bölünür. Fakat aynı karat ağırlığında iki pırlantanın fiyatı aynı olmayabilir çünkü fiyat üzerinde kesim, renk ve berraklık gibi faktörler de etkilidir.
0 yorum