2015 MÜCEVHER TRENDLERi
23.12.2014
Bihter Ayyıldız tbkrxm@yahoo.fr
MİLLİYET YAZISI
De Beers’in Türkiye lansmanı kapsamında Türk halkına pırlantayı sevdirmek ve pırlanta pazarını büyütmek amacıyla, 14 yıl boyunca halka ve sektöre çok ciddi eğitimler veren ve iletişim çalışmaları sürdüren bir isim o... Şebnem Balkan, 2005 yılından bu yana pırlantalı mücevher sektörünün yüzde 200 büyüdüğünü söylüyor.
TASARIM ÖN PLANDA
“2005-2010 yılları arasında mücevherde tasarım olgusu ortaya çıktı ama şu anda 2015 ve gelen yıllarda artık tasarım öne geçecek. En güzel taşları en güzel tasarımlarla birleştirmek önem kazanacak.Bütün dünyada markaların göründüğü tasarımlardan bir kaçış söz konusu. Bunu sessiz lüks olarak da değerlendirebiliriz. Bunun yanı sıra kişinin bireysel tarzını ön plana çıkaran mücevher tasarımları tercih edilecek.”
ÇAĞDAŞ SANAT AKIMI
Mücevher bir zanaat olmasının yanı sıra, aynı zamanda bir sanat. Yeni nesil tasarımcılar, sanatçı mücevherciler olarak karşımıza çıkıyor.
Londra merkezli çalışan Shaun Leane’in mücevherlerinde geometrik tasarımları görüyoruz. Mücevher ve sanatın mükemmel birlikteliğinin bir başka örneği de Bulgari’nin Via Condotti’deki butiğini ziyaret eden Andy Warhol... “Burası en mükemmel çağdaş sanat galerisidir” sözü bu akımın temellerinin yıllar öncesine dayandığının bir kanıtı.
Soyut tasarımlar da öne çıkıyor. Soyut mücevher tasarımının Türkiye’deki öncülerinden olan Ayda Berksan’ı örnek verebiliriz.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KAVRAMI ÖN PLANDA
Mücevher de çağdaş sanat gibi güncel gelişmelerden etkilenmeye başladı.
Özellikle lüks markalarda bir misyon var. Bu misyon da sürdürülebilirliğe katkıda bulunmak. Artık lüks markalar şımarık bir tavır değil, duyarlı bir duruş sergiliyorlar. Boucheron Perles d’eclat koleksiyonu ile dünyada görülen her türlü zulme karşı, duruluk ve iyiliğe, ruhu arındırmaya duyulan isteği yansıtıyor. Mücevherlerde de bu duruluğu görüyoruz.
Sosyal sorumluluk bilinci çok arttı. Şu an dünyada arıların neslinin tükenmesi lüks mücevher sektörünün çok duyarlı olduğu bir konu. Bu sebeple arıyı tasarımlarda çok fazla göreceğiz.
Napoleon’un mücevhercisi Chaumet bu konuda ciddi sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor.
PIRLANTA ÇAĞI
2015 ve sonrasında pırlanta tahtını korumaya devam edecek ama fancy diye adlandırdığımız, fantezi taş grubundan mavi, pembe ve sarı pırlanta gibi çok nadir bulunan taşlara bir eğilim göreceğiz. Bu taşları bulmak çok kolay olamadığından, bu taşlara ulaşmanın en garanti yolu olan Sotheby’s, Christie’s gibi müzayede evlerinin özel mücevher müzayedelerine bir yönelim olacak. Müzayede harici bu tarz pırlantaların bulunabileceği markalar arasında Graff, Harry Winston var.
RENKLi TAŞLAR BÜYÜYECEK
Safir, yakut ve zümrüt...Tasarım dünyası bu taşlara önem veriyor. Çok iyi bir burma yakutu, Kolombiya zümrütü tasarımla birleştiğinde çok değerli parçalar ortaya çıkıyor. Morganite, künzit gibi yarı değerli renkli taşlar da yükselişte. Mor ve pembeye doğru bir eğilim var. Louis Vuitton, renkli ve yarı değerli taşları kullanan markaların başında geliyor. Chaumet, Van Cleef and Arpels ve Boucheron’un tasarımlarında görmeye alışkın olduğumuz ametistler, kalsedonlar ve turmalinleri de çok daha fazla göreceğiz.
DOĞAYA DÖNÜŞ
Doğa tüketildiği için insanlarda büyük bir doğaya dönüş özlemi var. Herkes şehir hayatından kaçıp, doğada yaşama hayalleri kuruyor.
Dolayısıyla motifler ilhamını hep doğadan alacak. Bu renkli taşların kullanımı da doğal trendin bir tamamlayıcısı olacak. Yeşil, pembe renkli taşlar doğadaki çiçeklere gönderme yaptıkları için çok tercih edilecek.
LÜKS MARKALAR DNA’SINI MÜCEVHERE TAŞIYOR
Lüks markalar trendleri belirledikleri için bu trendler paralelinde mücevherler tasar-layarak, markanın DNA’sını mücevhere taşıyorlar. Louis Vuitton, Dior, Chanel’in başlattığı bu akımı diğer markalar da izleyecek.
Milliyet