Bu Blogda Ara

3 Kasım 2013 Pazar

Sertifikali pirlanta al istedigine sat

22:14

 Sertifikali pırlanta al istediğine sat



Pırlanta Sertifikaları ile ilgili bir çok kaynakları ile birlikte yazıları bilginize sunarız.

Mücevher ve Pırlanta Sertifikası Nedir?

Dügün com-Düğünde takacağınız alyans ve takıları seçerken bu takıları evladiyelik aldığınızı unutmayın ve mutlaka sertifikalı ürünleri tercih edin. Sertifika, mücevherin kimliğidir. Bu kimlikte, satıcının ve sizin mücevher ile ilgili bilmeniz gereken her şey vardır. Sertifikada kesinlikle fiyat bulunmaz ama sertifika mücevherinizin değerini belirleyen şeydir...
seltifika

Sertifika Nedir?

Sertifika, pırlantanın bu özelliklerinin tümünü belirten pırlantayı tanımlayan ve artık onun bir parçası haline gelmiş sayılan 5. özelliğidir. Eğer takı üstünde tek başına 0. 30Ct’den küçük taşlar kullanıldıysa üreticinin kendi verdiği sertifikayı kullanmakta bir sakınca yoktur. Lakin, pırlanta ya da değerli taşın büyüklüğü 0. 30Ct’den büyükse bağımsız laboratuvarlar tarafından yapılacak bir test karşılığı verilen bir sertifika kullanılmalıdır.

Sertifika Türleri

Büyük boy sertifika; “taş defteri” olarak nitelendirilen büyük ebatlı sertifikadır. 1,00 ct üstü her kesimde pırlantaya verilmektedir. Küçük boy sertifika; 1,00 ct altı pırlantalara verilen küçük ebatlı sertifikadır. Bu mücevhercilerin daha güvenilir satış gerçekleştirmesi için tasarlanmış özel sertifikadır. Mücevher sertifikası ise; mücevher üzerindeki taşlara verilen ve sertifikası hazırlanan mücevherin resmini de içeren pırlanta sertifikasıdır. Her ebattaki mücevher için hazırlanabilir.

Sertifika Nasıl Hazırlanır?

Pırlanta sertifikası; bağımsız bir taşbilim enstitüsü tarafından, pırlantanın deneyimli taşbilimcileri tarafından çeşitli teknik aletler yardımı ile incelenmesi sonucunda o pırlanta ile ilgili oluşturdukları bir rapordur. 4C özellikleri kesim, karat ağırlığı, renk ve berraklıktır. Sertifikada tüm bu özellikler yer almak zorundadır.

Sertifika Ne İşe Yarar?

Sertifika sayesinde aldığınız mücevherin değeri değişmez, fiyatını ve kalitesini istediğiniz zaman kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, mücevheratın bir tamire ihtiyaç duyduğu zaman, sertifika ile birlikte götürdüğünüzde taşınızın bir zarar görmeyeceğinden de emin olursunuz. Çalınma halinde de sertifikalı ürünler sertifikasız paraya çevrilmeyeceği için çalınan ürün, eğer kuyumcu sertifika kontrolü yaparsa mutlaka size geri döner.
Şimdi sıra sertifikalı bir tek taş seçmek için şehrinizdeki takı firmalarından randevu ve fiyat teklifi istemekte!

DÜGÜN Websitesi
-----

Fahri KUYUMCULUK-Her pırlanta müşterisinin araştırdığı üzere, pırlantalar gerek renk olarak gerek berraklık olarak ve diğer özellikleri ile çeşitli gruplara ayrılmaktadır. bu gruplar fiyat kalite konusunda çok büyük farklar doğurabilmektedir  .
bu özelliklerin sınıflamasını ufak bir resimle belirteyim 

işte bu sınıflandırmanın net bir biçimde yapılabilmesi ancak laboratuvar ortamında sağlanabilmektedir , renk konusunda sadece laboratuvarlarda kullanılan rehber taşlar eşliğinde uygun ışık altında renk sınıfının belirlenmesi  ve uygun merceklerle berraklığının belirlenmesi mümkün olmaktadır . onun dışında bir pırlantanın özelliklerinin  tam olarak tespiti kesinlikle mümkün değildir. 
şimdi ülkemizdeki sertifikasyon uygulamalarına dönersek, gerek marka olsun gerek olmasın (bu hiçbir önem arzetmemektedir) verilen sertifikalar  işletme adı ile bastırılan kredi kartı, broşür gibi şeyler üzerine  doğru varsayılan taş  özellikleri yazılarak tüketiciye sunulmaktan ibarettir. fakat bu uygulamaların hiçbiri gerçek sertifika özelliği taşımamaktadır sadece setifika vermiş olmak için verilen kağıt parçalarıdır 
 senelerdir müşterilerimden duyduğum bir konu  var, o da şu ki alınan “pırlanta ile verilen belgenin doğru olduğunu farzedelim peki bu taşın bu sertifikaya sahip olduğunu nereden bileceğiz” işte bu söz gerçekten doğru, diyelim bir belge aldık pırlantamızla, verilen  taşa ait olma durumu nedir . cevap koca bir hiç. 
işte tamda burada sertifikanın  geçerliği doğruluğu  konusu ortaya çıkıyor yani ülkemizde verilen sertifikaların hiç bir geçerliliği yok. peki bu durum dünyada  nasıl olur , dünyada izlenen yol taşın kesilmesi laboratuvara gitmesi sınıflandırılması ve elde edilen bilgilerin  özel bir kod numarası ile lazer yardımıyla taşa yazılması şeklindedir işte bu şekilde alacağınız bir taş uluslararası geçerliliğe sahip doğruluğundan büyük oranda emin olabileceğiniz ve gönül rahatlığı ile alabileceğiniz bir pırlanta olur 
örneğin 

işte GİA tarafından sınıflanmış bir sertifika  ve  bu sertifika ile birlikte verilen numaranın  (yandaki GİA REPORT) taşa işlenmesi ile uluslar arası geçerlilik kazanmaktadır . örneğin ,

 taşımıza hemen her ülkede geçerli ve  doğru bir sınıflandırma sağlayan bu numarayı nasıl göreceğiz nasıl bakacağız diyebilirsiniz çok doğru ,  şöyleki bu yazı taşın kemer kısmına yazılmaktadır,ve hiç bir şekilde silinmemektedir .  20x veya daha fazla yakınlaştırma  ile  net bir şekilde okunmaktadır.
bu numara aşağıdaki linkten de kontrol edilebilir ve taşın (türkçe adı amerikan taş enstitüsü) olan GİA laboratuvarı tarafından incelendiğini belirtilen özelliklerde olduğunu kanıtlar 
http://www.gia.edu/report-check-landing
bu konu hem tüketicinin hemde satıcının gözden kaçırabileceği çok ince ve çok detaylı bir konu olduğu için, gerek art niyetle olsun gerek fark etmeksizin olsun yanılma aldanma olayları maalesef olmaktadır. biz firma olarak özellikle bu şekilde uluslar arası geçerlilikte sertifikasyon işlemine tabi olmuş taşları özellikle tercih ve tavsiye ediyoruz  ki, ne aldanalım ne de aldatan olalım.
peki bu şekilde olan taşlar sertifikasız gelen taşlara oranla pahalı mı , diğer bir soru da bu oluyor genelde. cevap hayır, genelde piyasada söylenilen özelliklerde taşlar pazarlanmadığı için, gerçek özelliklerine sahip taşlar pahalı gibi gözükmekte ama aslında fiyat farkı taşın  kalitesinden ileri gelmektedir sertifikasız taşlar 1-2 sınıf daha iyi özellikler yazılarak fiyatları aşağı çekilmektedir. 
biz firma olarak türk tüketicisinin aldanmaması için elimizden geleni yapmak için gayret gösteriyoruz, sizde tüketiciler olarak pırlanta alırken taşın üzerindeki bilgileri görmek için talepte bulunun ve kesinlikle uluslararası bir laboratuvarda sınıflandırılmış doğru özellikleri taşıyan bir pırlanta talep edin . 
özellikle ülkemizde markaya güvenmek gibi  bir yanlış var, ve bu durum taşın normal piyasasına göre 2-4 kat daha fazla para vermek anlamını taşıyor yani tüketici taştan değilse bile fiyattan aldanmış oluyor. bu şekilde taşa lazerlenmiş bilgilerle alacağınız bir pırlantaya (özellikle GİA) ,  türkiyede herhangi bir isim altında faaliyet gösteren  x  bir firmadan kesinlikle  çok daha fazla güvenebilirsiniz .
sözün özü, pırlanta taş uluslararası güveninirlikte bir laboratuvar tarafından sınıflandırılıp bu sertifikasyon bilgileri taşa silinmeyecek şekilde yazılmadıkça. taşın yanında verilen bütün belgeler hikayeden ibarettir.

Fahri Kuyumculuk

 

 

TÜRKİYE’de pırlanta pazarı 810 milyon dolara ulaştı.

 
Geçtiğimiz yıl dünyada pırlanta sektörü 3% büyürken, Türkiye’de pazar 25% büyüdü. Bu furya içerisinde ederinin üzerinde bedel ödememek ve dünyanın her yerinde geçerli bir fiyat almak isteyenler için uluslararası sertifika belgesi kurtarıcı oldu.
 
Uluslararası Pırlanta Laboratuvarı (IDL)’in Türkiye’deki şubesini altı ay önce açan Martin Metin, bugüne kadar 1,00 karatın altında 5 binden fazla pırlantaya uluslararası sertifika verdiklerini söyledi. Türkiye’nin sayılı gemologlarından (pırlanta ve diğer renkli taşlar uzmanı) biri olan Metin, söz konusu sertifikanın tüketicinin mağdur olmasını engellediğini belirterek, “Sertifikada bulunan hologram ve diğer güvenlik önlemleri ile dünyanın neresine giderseniz gidin, pırlantanızın değeri düşmüyor” dedi.
 
Metin, en değerli pırlantanın Diamond sözcüğünün ilk harfi olan D ile ifade edildiğini, Türkiye’de ise ağırlıklı olarak H renginin satıldığının altını çizdi.
 
21.03.2008
AKŞAM GAZETESİ

 

 

PIRLANTA "Derecelendirme Raporu" nedir" ?


pırlanta sertifikasıPırlantaTektaş Sayfası-Önemli bilgi, aslında belgenin adı "Derecelendirme Raporu" dur. Laboratuarların bu konudaki hassasiyetlerinin sebebi, sertifika lafının laboratuarın sanki pırlantayı sertifikalandırıp bir değer bağladığı ile ilgili karışıklık veya yanlış anlama olmaması içindir.
Bu konuda belli büyük laboratuarlar her geçen gün daha hassas davranmaktadırlar. Yine de işin içindekiler hala dil alışkanlığından sertifika kelimesini kullanmaktadırlar.
Pırlanta derecelendirme raporunun anatomisine girmeden önce , bu raporunhizmet ettiği amacı biraz anlamamız gereklidir. Pırlanta Derecelendirme Raporu (yanlış deyimle Pırlanta Sertifikası), bağımsız bir taşbilim enstitüsü tarafından, pırlantanın deneyimli taşbilimcileri tarafından çeşitli teknik aletler yardımı ile incelenmesi sonucunda o pırlanta ile ilgili oluşturdukları bir rapordur.

sırasında Before we dive into the anatomy of an actual Diamond Grading Report, it is important to understand the purpose of the Report. A Diamond Grading Report is a statement, issued by an independent Gemological Laboratory, that at the time of evaluation, the Diamond in question has been examined by experienced Diamond Graders, using various gemological instruments, and determined to contain the characteristics as stated in the Report. As we discuss the various elements contained in the report, we will describe which gemological instruments were used to evaluate the specific property under discussion.
Bir pırlanta derecelendirme kuruluşu tarafından bir pırlantanın raporunun çıkarılmasını amacı , gözle farkedilmeyecek özelliklerin pırlantanın değeri üstünde büyük etkiler yapabileceğidir. Büyük pırlantalarda derecelendirme raporu bulunmadan bir pırlantanın satın alınmaması daha yararlıdır. Ancak pırlanta raporları ile ilgili de çeşitli soruşturmalar açılmış ve laboratuarların da bu işin içine karıştıkları tespit edilmiştir. İsteyenler Google içinde "certifigate" olarak arama yapsınlar ve haberleri okuyun. En son Jennifer Lopez e verilen pembe pırlantanın raporlanmasında böyle bir düzenbazlık yapılmış ve 1.2 milyon dolarlık pırlantanın derecelendirmesinde yolsuzluklar ortaya çıkmıştır.

CERTCOVER.jpg (1740 bytes)
Çok çok özel mükemmel bir pırlanta arıyor ve $10.000 üstünde bir alışverişiniz olacak ise bir derecelendirme raporunu tavsiye ederiz. GIA, HRD veya EGL-USA bazı iyi referanslı laboratuarlardır.

Tekrar hatırlatmakta ve altını çizmekte fayda var , derecelendirme raporu muhakkak o pırlantanın iyi olduğunu belirtmez, sadece o pırlantanın teknik tanımını yapar. Aynı renk, berraklık, carat ağırlık olan 2 adet pırlanta taş arasında %30-40 fiyat farkı olabilir. O fiyat farkı da bu derecelendirme raporunun detayları içinde gizlidir.

Hangi laboratuar ?

İl özellik, hangi laboratuarın raporu verdiğidir. Eğer laboratuarı hiç duymadıysanız biraz araştırma yapın. Kuyumcuların bilgisizce ve gelişigüzel, bir ağıt üstüne yazıp verdikleri "sertifika" yı burada konuşma gereği bile duymuyorum.


Numara

GIACertificateNumber.jpg (1559 bytes)
Her laboratuarın bir rapor numarası vardır ve bu numara her pırlanta için ayrı ayrı verilir. Bu numaraya karşı gelen raporlar ve bazı ek bilgiler laboratuarın dosyalarında saklanır, eğer raporunuzu kaybederseniz bu numara ile ulaşabilirsiniz.

Laser ile numaranın pırlantaya yazılması


Bu numara pırlantanızın kemerine yazılmış ve 10x büyüteç ile okunabilecek, pırlantanıza ait numaradır.

Şekil ve Kesim

PIRLANTA GIACertificateShape.jpg (2821 bytes)
Pırlantanızın şekli ve kesimi burada yazar. Round Brillian (Yuvarlak pırlanta kesim gibi...)

Kesim Ölçüleri

GIACertificatemeasurements.jpg (3047 bytes)
Çap iki kere ölçülür , burada 5.04 mm ve 5.10 mm çıkmış, derinlikte bir ölçüdür burada 3.23 mm çıkmış.

Pırlantanızın (burada yuvarlak) ölçü bilgileri burada belirtilir. Bu kesim ölçü bilgileri çok çok önemlidir. Pırlantanızın parlaması için ideal pırlanta kesim ölçülerinin içinde olmalıdır. Bunu hesabı aslında çok kolaydır. Bu pırlantayı örnek aldığımızda
    1. 5.04 ve 5.10 mm nin ortasını buluruz (5.04 + 5.07 = 10.11 mm / 2 = 5.055 mm)
    2. İdeal olması için basitçe (başka değerler de söz konusu ama bu hesap iyi kötü bir netice verecektir) derinliği ortalama çapa böleriz. 3.23 / 5.055 = 0.638 yani 63.8%.
İdeal kesime yaklaşan bir pırlanta olmasına rağmen bizce idealin dışında, ancak aşağıda da göreceğiniz gibi excellen yani mükemmel ibaresi konmuş. Burada işte diğer özellikler e yorum devreye girmektedir.

Ağırlık

Pırlanta Sertifikası Carat
Pırlanta carat bi ağırlık birimidir. Burada 1 caratın binde biri hassasiyetle ölçüm yapılıp , virgülden sonraki en büyük 2 derece yazılır. 0.5085 gelmiş ise 0.51 carat olarak yazılır.

Add Color to your Day

Pırlanta Sertifikası Renk Pırlantanızın rengi burada yazar. Bu pırlanta için söz konusu renk E'dir.

Berraklık (Clarity)

GIACertificateClarity.jpg (2993 bytes)
Bu pırlanta için berraklık VS1.

Kesim Derecesi



Kesim derecelendirmesi son 1-2 yıl içinde raporlarda yerini aldı. Aslında bir pırlantanın en önemli özelliği bizce bu kesim derecesi. parlaklık ve güzellik bu kesim derecesinden gelmektedir. Pırlanta kesim sayfalarımızda detaylı olarak bunları anlatıyoruz.

Bitiş, Cila ve Simetri

GIACertificateFinish.jpg (4154 bytes)
Bitiş olarak pırlantanın cilası ve fasetlerin birbirine olan simetrisi yorumlanır. Mükemmel bir cila pırlanta kesicisinin ihtimamı ve dikkatinin sonucunda oluşur. Simetri de aslında bir şekilde kesim dengesidir. Bir büyüteç ile pırlantanıza baktığınızda sol taraf ile sağ taraf arasında benzerlik var ise, sanki sol sağın aynadaki yansıması gibiyse o pırlantanın simetrisinin iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Floresans

GIACertificateFluorescence.jpg (1989 bytes)
Pırlantanızın uzun dalga ultraviolet ışığına verdiği reaksiyondur. Bu disko ve gece klüplerinde mavi ışıklar vardır, bütün beyaz gömlekler mor veya mavi gibi görünür. İşte floresansı olan bir pırlantada bu mavi ışık altında mavi olarak görülecektir. Floresans tercih meselesiir. Amerika da aranan , Avrupa da istenmeyen bir özelliktir.


Yorumlar (comments)

GIACertificateComments.jpg (4213 bytes)
Yorumlar pırlanta derecelendirme raporunda başlık açılmamış fakat belirtilmesi gerekli olabilecek detayların yazıldığı bölgedir. Ne yazdığının açıkça yorumlanması gerekir.

Grafik (daha da detay) !

pırlanta plot
Raporda pırlantanızın kapanımları veya doğal izleri çizilir. Kırmızı ve yeşil olarak. Kırmızı işaretler pırlantanızın içindeki izler, yeşiller ise dışındaki doğallıklar olarak çizilir. Yeşillik görürseniz muhakkak o pırlantayı 10x büyüteç ile inceleyin.


Key to symbols


The key to symbols helps you identify characteristics marked in the plot.

Security Features




There are several security features in place to make it hard to forge a grading report, including upc codes and a hologram. If you want to make sure that a diamond matches the grading report, have an independent appraiser, one who does not sell diamonds, verify the report for you. The reason the appraiser needs to be independent is so that there is no conflict of interest. An appraiser who would love to sell you a diamond is less likely to be fair to a diamond you bring in than someone who doesn't sell or get a commission for a diamond sale.



A picture speaks a thousand words



Gia has modified their report to include proportion information in graphical format.
The following sections will only appear in older reports.

It's all Proportional

GIACertificateProportions.jpg (4002 bytes)
Depth percent refers to the percent of the depth of the Diamond, table to culet, relative to the width of the stone.
The Table of a Diamond refers to its largest facet, the main part of the Diamond you look at when the stone is face-up.
Table percent refers to the table size as a percentage of the Diamond's average width.
These ratios help determine how "well" the Diamond has been cut.

Girdles

Copy of GIACertificateGirdle.jpg (4598 bytes)
Laser inscription on girdle courtesy of OGI
The Girdle of a Diamond is the dividing line between the crown, or top part of the stone and the pavillion, or bottom part of the stone. Girdle thickness can be very thin in part of a stone and very thick in another part. That is why it is expressed as a range. The girdle can also be faceted, or not. A faceted girdle usually improves the look of the stone, and involves having the cutter polish facets into the girdle. You may also see some diamonds with a laser inscription right on the girdle. It is relatively inexpensive to have a custom message inscribed and it doesn't affect carat weight. Below are example Girdle Thicknesses.

Culet

GIACertificateCulet.jpg (2597 bytes)
The Culet of a Diamond, if there is one, is the facet on the pointy bottom part of the Diamond. Its existence helps prevent chipping. Below are possible culet sizes.

Where's the value?

Value or price is not included in a Diamond Grading Report. The grading report reflects quality only, not pricing. The report is meant to be valid long after market prices have changed. If you want a paper to certify value at time of purchase for insurance purposes, get an appraisal. It might be a good idea to contact your insurance broker to find out what type of appraisals they accept and what the replacement value will be based on.

SI3

If you have a certificate with an SI3 grade, you might like to know what it means. There has been talk for years about introducing an SI3 grade to further subdivide the range between SI2 and I1 stones. EGL - Los Angeles, (European Gemological Laboratory) started to give out SI3 grades, followed by the "Rap Sheet" (a trade-publication of Diamond prices), incorporating SI3 into their price list as well. Therefore, many feel the SI3 grade has "made it". While we do believe that there is nothing wrong with the concept of the SI3, the fact that GIA does not recognize it makes the SI3 grade less valuable.

Pırlanta Tektas. com

0 yorum

3 Kasım 2013 Pazar

Sertifikali pirlanta al istedigine sat

 Sertifikali pırlanta al istediğine sat



Pırlanta Sertifikaları ile ilgili bir çok kaynakları ile birlikte yazıları bilginize sunarız.

Mücevher ve Pırlanta Sertifikası Nedir?

Dügün com-Düğünde takacağınız alyans ve takıları seçerken bu takıları evladiyelik aldığınızı unutmayın ve mutlaka sertifikalı ürünleri tercih edin. Sertifika, mücevherin kimliğidir. Bu kimlikte, satıcının ve sizin mücevher ile ilgili bilmeniz gereken her şey vardır. Sertifikada kesinlikle fiyat bulunmaz ama sertifika mücevherinizin değerini belirleyen şeydir...
seltifika

Sertifika Nedir?

Sertifika, pırlantanın bu özelliklerinin tümünü belirten pırlantayı tanımlayan ve artık onun bir parçası haline gelmiş sayılan 5. özelliğidir. Eğer takı üstünde tek başına 0. 30Ct’den küçük taşlar kullanıldıysa üreticinin kendi verdiği sertifikayı kullanmakta bir sakınca yoktur. Lakin, pırlanta ya da değerli taşın büyüklüğü 0. 30Ct’den büyükse bağımsız laboratuvarlar tarafından yapılacak bir test karşılığı verilen bir sertifika kullanılmalıdır.

Sertifika Türleri

Büyük boy sertifika; “taş defteri” olarak nitelendirilen büyük ebatlı sertifikadır. 1,00 ct üstü her kesimde pırlantaya verilmektedir. Küçük boy sertifika; 1,00 ct altı pırlantalara verilen küçük ebatlı sertifikadır. Bu mücevhercilerin daha güvenilir satış gerçekleştirmesi için tasarlanmış özel sertifikadır. Mücevher sertifikası ise; mücevher üzerindeki taşlara verilen ve sertifikası hazırlanan mücevherin resmini de içeren pırlanta sertifikasıdır. Her ebattaki mücevher için hazırlanabilir.

Sertifika Nasıl Hazırlanır?

Pırlanta sertifikası; bağımsız bir taşbilim enstitüsü tarafından, pırlantanın deneyimli taşbilimcileri tarafından çeşitli teknik aletler yardımı ile incelenmesi sonucunda o pırlanta ile ilgili oluşturdukları bir rapordur. 4C özellikleri kesim, karat ağırlığı, renk ve berraklıktır. Sertifikada tüm bu özellikler yer almak zorundadır.

Sertifika Ne İşe Yarar?

Sertifika sayesinde aldığınız mücevherin değeri değişmez, fiyatını ve kalitesini istediğiniz zaman kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, mücevheratın bir tamire ihtiyaç duyduğu zaman, sertifika ile birlikte götürdüğünüzde taşınızın bir zarar görmeyeceğinden de emin olursunuz. Çalınma halinde de sertifikalı ürünler sertifikasız paraya çevrilmeyeceği için çalınan ürün, eğer kuyumcu sertifika kontrolü yaparsa mutlaka size geri döner.
Şimdi sıra sertifikalı bir tek taş seçmek için şehrinizdeki takı firmalarından randevu ve fiyat teklifi istemekte!

DÜGÜN Websitesi
-----

Fahri KUYUMCULUK-Her pırlanta müşterisinin araştırdığı üzere, pırlantalar gerek renk olarak gerek berraklık olarak ve diğer özellikleri ile çeşitli gruplara ayrılmaktadır. bu gruplar fiyat kalite konusunda çok büyük farklar doğurabilmektedir  .
bu özelliklerin sınıflamasını ufak bir resimle belirteyim 

işte bu sınıflandırmanın net bir biçimde yapılabilmesi ancak laboratuvar ortamında sağlanabilmektedir , renk konusunda sadece laboratuvarlarda kullanılan rehber taşlar eşliğinde uygun ışık altında renk sınıfının belirlenmesi  ve uygun merceklerle berraklığının belirlenmesi mümkün olmaktadır . onun dışında bir pırlantanın özelliklerinin  tam olarak tespiti kesinlikle mümkün değildir. 
şimdi ülkemizdeki sertifikasyon uygulamalarına dönersek, gerek marka olsun gerek olmasın (bu hiçbir önem arzetmemektedir) verilen sertifikalar  işletme adı ile bastırılan kredi kartı, broşür gibi şeyler üzerine  doğru varsayılan taş  özellikleri yazılarak tüketiciye sunulmaktan ibarettir. fakat bu uygulamaların hiçbiri gerçek sertifika özelliği taşımamaktadır sadece setifika vermiş olmak için verilen kağıt parçalarıdır 
 senelerdir müşterilerimden duyduğum bir konu  var, o da şu ki alınan “pırlanta ile verilen belgenin doğru olduğunu farzedelim peki bu taşın bu sertifikaya sahip olduğunu nereden bileceğiz” işte bu söz gerçekten doğru, diyelim bir belge aldık pırlantamızla, verilen  taşa ait olma durumu nedir . cevap koca bir hiç. 
işte tamda burada sertifikanın  geçerliği doğruluğu  konusu ortaya çıkıyor yani ülkemizde verilen sertifikaların hiç bir geçerliliği yok. peki bu durum dünyada  nasıl olur , dünyada izlenen yol taşın kesilmesi laboratuvara gitmesi sınıflandırılması ve elde edilen bilgilerin  özel bir kod numarası ile lazer yardımıyla taşa yazılması şeklindedir işte bu şekilde alacağınız bir taş uluslararası geçerliliğe sahip doğruluğundan büyük oranda emin olabileceğiniz ve gönül rahatlığı ile alabileceğiniz bir pırlanta olur 
örneğin 

işte GİA tarafından sınıflanmış bir sertifika  ve  bu sertifika ile birlikte verilen numaranın  (yandaki GİA REPORT) taşa işlenmesi ile uluslar arası geçerlilik kazanmaktadır . örneğin ,

 taşımıza hemen her ülkede geçerli ve  doğru bir sınıflandırma sağlayan bu numarayı nasıl göreceğiz nasıl bakacağız diyebilirsiniz çok doğru ,  şöyleki bu yazı taşın kemer kısmına yazılmaktadır,ve hiç bir şekilde silinmemektedir .  20x veya daha fazla yakınlaştırma  ile  net bir şekilde okunmaktadır.
bu numara aşağıdaki linkten de kontrol edilebilir ve taşın (türkçe adı amerikan taş enstitüsü) olan GİA laboratuvarı tarafından incelendiğini belirtilen özelliklerde olduğunu kanıtlar 
http://www.gia.edu/report-check-landing
bu konu hem tüketicinin hemde satıcının gözden kaçırabileceği çok ince ve çok detaylı bir konu olduğu için, gerek art niyetle olsun gerek fark etmeksizin olsun yanılma aldanma olayları maalesef olmaktadır. biz firma olarak özellikle bu şekilde uluslar arası geçerlilikte sertifikasyon işlemine tabi olmuş taşları özellikle tercih ve tavsiye ediyoruz  ki, ne aldanalım ne de aldatan olalım.
peki bu şekilde olan taşlar sertifikasız gelen taşlara oranla pahalı mı , diğer bir soru da bu oluyor genelde. cevap hayır, genelde piyasada söylenilen özelliklerde taşlar pazarlanmadığı için, gerçek özelliklerine sahip taşlar pahalı gibi gözükmekte ama aslında fiyat farkı taşın  kalitesinden ileri gelmektedir sertifikasız taşlar 1-2 sınıf daha iyi özellikler yazılarak fiyatları aşağı çekilmektedir. 
biz firma olarak türk tüketicisinin aldanmaması için elimizden geleni yapmak için gayret gösteriyoruz, sizde tüketiciler olarak pırlanta alırken taşın üzerindeki bilgileri görmek için talepte bulunun ve kesinlikle uluslararası bir laboratuvarda sınıflandırılmış doğru özellikleri taşıyan bir pırlanta talep edin . 
özellikle ülkemizde markaya güvenmek gibi  bir yanlış var, ve bu durum taşın normal piyasasına göre 2-4 kat daha fazla para vermek anlamını taşıyor yani tüketici taştan değilse bile fiyattan aldanmış oluyor. bu şekilde taşa lazerlenmiş bilgilerle alacağınız bir pırlantaya (özellikle GİA) ,  türkiyede herhangi bir isim altında faaliyet gösteren  x  bir firmadan kesinlikle  çok daha fazla güvenebilirsiniz .
sözün özü, pırlanta taş uluslararası güveninirlikte bir laboratuvar tarafından sınıflandırılıp bu sertifikasyon bilgileri taşa silinmeyecek şekilde yazılmadıkça. taşın yanında verilen bütün belgeler hikayeden ibarettir.

Fahri Kuyumculuk

 

 

TÜRKİYE’de pırlanta pazarı 810 milyon dolara ulaştı.

 
Geçtiğimiz yıl dünyada pırlanta sektörü 3% büyürken, Türkiye’de pazar 25% büyüdü. Bu furya içerisinde ederinin üzerinde bedel ödememek ve dünyanın her yerinde geçerli bir fiyat almak isteyenler için uluslararası sertifika belgesi kurtarıcı oldu.
 
Uluslararası Pırlanta Laboratuvarı (IDL)’in Türkiye’deki şubesini altı ay önce açan Martin Metin, bugüne kadar 1,00 karatın altında 5 binden fazla pırlantaya uluslararası sertifika verdiklerini söyledi. Türkiye’nin sayılı gemologlarından (pırlanta ve diğer renkli taşlar uzmanı) biri olan Metin, söz konusu sertifikanın tüketicinin mağdur olmasını engellediğini belirterek, “Sertifikada bulunan hologram ve diğer güvenlik önlemleri ile dünyanın neresine giderseniz gidin, pırlantanızın değeri düşmüyor” dedi.
 
Metin, en değerli pırlantanın Diamond sözcüğünün ilk harfi olan D ile ifade edildiğini, Türkiye’de ise ağırlıklı olarak H renginin satıldığının altını çizdi.
 
21.03.2008
AKŞAM GAZETESİ

 

 

PIRLANTA "Derecelendirme Raporu" nedir" ?


pırlanta sertifikasıPırlantaTektaş Sayfası-Önemli bilgi, aslında belgenin adı "Derecelendirme Raporu" dur. Laboratuarların bu konudaki hassasiyetlerinin sebebi, sertifika lafının laboratuarın sanki pırlantayı sertifikalandırıp bir değer bağladığı ile ilgili karışıklık veya yanlış anlama olmaması içindir.
Bu konuda belli büyük laboratuarlar her geçen gün daha hassas davranmaktadırlar. Yine de işin içindekiler hala dil alışkanlığından sertifika kelimesini kullanmaktadırlar.
Pırlanta derecelendirme raporunun anatomisine girmeden önce , bu raporunhizmet ettiği amacı biraz anlamamız gereklidir. Pırlanta Derecelendirme Raporu (yanlış deyimle Pırlanta Sertifikası), bağımsız bir taşbilim enstitüsü tarafından, pırlantanın deneyimli taşbilimcileri tarafından çeşitli teknik aletler yardımı ile incelenmesi sonucunda o pırlanta ile ilgili oluşturdukları bir rapordur.

sırasında Before we dive into the anatomy of an actual Diamond Grading Report, it is important to understand the purpose of the Report. A Diamond Grading Report is a statement, issued by an independent Gemological Laboratory, that at the time of evaluation, the Diamond in question has been examined by experienced Diamond Graders, using various gemological instruments, and determined to contain the characteristics as stated in the Report. As we discuss the various elements contained in the report, we will describe which gemological instruments were used to evaluate the specific property under discussion.
Bir pırlanta derecelendirme kuruluşu tarafından bir pırlantanın raporunun çıkarılmasını amacı , gözle farkedilmeyecek özelliklerin pırlantanın değeri üstünde büyük etkiler yapabileceğidir. Büyük pırlantalarda derecelendirme raporu bulunmadan bir pırlantanın satın alınmaması daha yararlıdır. Ancak pırlanta raporları ile ilgili de çeşitli soruşturmalar açılmış ve laboratuarların da bu işin içine karıştıkları tespit edilmiştir. İsteyenler Google içinde "certifigate" olarak arama yapsınlar ve haberleri okuyun. En son Jennifer Lopez e verilen pembe pırlantanın raporlanmasında böyle bir düzenbazlık yapılmış ve 1.2 milyon dolarlık pırlantanın derecelendirmesinde yolsuzluklar ortaya çıkmıştır.

CERTCOVER.jpg (1740 bytes)
Çok çok özel mükemmel bir pırlanta arıyor ve $10.000 üstünde bir alışverişiniz olacak ise bir derecelendirme raporunu tavsiye ederiz. GIA, HRD veya EGL-USA bazı iyi referanslı laboratuarlardır.

Tekrar hatırlatmakta ve altını çizmekte fayda var , derecelendirme raporu muhakkak o pırlantanın iyi olduğunu belirtmez, sadece o pırlantanın teknik tanımını yapar. Aynı renk, berraklık, carat ağırlık olan 2 adet pırlanta taş arasında %30-40 fiyat farkı olabilir. O fiyat farkı da bu derecelendirme raporunun detayları içinde gizlidir.

Hangi laboratuar ?

İl özellik, hangi laboratuarın raporu verdiğidir. Eğer laboratuarı hiç duymadıysanız biraz araştırma yapın. Kuyumcuların bilgisizce ve gelişigüzel, bir ağıt üstüne yazıp verdikleri "sertifika" yı burada konuşma gereği bile duymuyorum.


Numara

GIACertificateNumber.jpg (1559 bytes)
Her laboratuarın bir rapor numarası vardır ve bu numara her pırlanta için ayrı ayrı verilir. Bu numaraya karşı gelen raporlar ve bazı ek bilgiler laboratuarın dosyalarında saklanır, eğer raporunuzu kaybederseniz bu numara ile ulaşabilirsiniz.

Laser ile numaranın pırlantaya yazılması


Bu numara pırlantanızın kemerine yazılmış ve 10x büyüteç ile okunabilecek, pırlantanıza ait numaradır.

Şekil ve Kesim

PIRLANTA GIACertificateShape.jpg (2821 bytes)
Pırlantanızın şekli ve kesimi burada yazar. Round Brillian (Yuvarlak pırlanta kesim gibi...)

Kesim Ölçüleri

GIACertificatemeasurements.jpg (3047 bytes)
Çap iki kere ölçülür , burada 5.04 mm ve 5.10 mm çıkmış, derinlikte bir ölçüdür burada 3.23 mm çıkmış.

Pırlantanızın (burada yuvarlak) ölçü bilgileri burada belirtilir. Bu kesim ölçü bilgileri çok çok önemlidir. Pırlantanızın parlaması için ideal pırlanta kesim ölçülerinin içinde olmalıdır. Bunu hesabı aslında çok kolaydır. Bu pırlantayı örnek aldığımızda
    1. 5.04 ve 5.10 mm nin ortasını buluruz (5.04 + 5.07 = 10.11 mm / 2 = 5.055 mm)
    2. İdeal olması için basitçe (başka değerler de söz konusu ama bu hesap iyi kötü bir netice verecektir) derinliği ortalama çapa böleriz. 3.23 / 5.055 = 0.638 yani 63.8%.
İdeal kesime yaklaşan bir pırlanta olmasına rağmen bizce idealin dışında, ancak aşağıda da göreceğiniz gibi excellen yani mükemmel ibaresi konmuş. Burada işte diğer özellikler e yorum devreye girmektedir.

Ağırlık

Pırlanta Sertifikası Carat
Pırlanta carat bi ağırlık birimidir. Burada 1 caratın binde biri hassasiyetle ölçüm yapılıp , virgülden sonraki en büyük 2 derece yazılır. 0.5085 gelmiş ise 0.51 carat olarak yazılır.

Add Color to your Day

Pırlanta Sertifikası Renk Pırlantanızın rengi burada yazar. Bu pırlanta için söz konusu renk E'dir.

Berraklık (Clarity)

GIACertificateClarity.jpg (2993 bytes)
Bu pırlanta için berraklık VS1.

Kesim Derecesi



Kesim derecelendirmesi son 1-2 yıl içinde raporlarda yerini aldı. Aslında bir pırlantanın en önemli özelliği bizce bu kesim derecesi. parlaklık ve güzellik bu kesim derecesinden gelmektedir. Pırlanta kesim sayfalarımızda detaylı olarak bunları anlatıyoruz.

Bitiş, Cila ve Simetri

GIACertificateFinish.jpg (4154 bytes)
Bitiş olarak pırlantanın cilası ve fasetlerin birbirine olan simetrisi yorumlanır. Mükemmel bir cila pırlanta kesicisinin ihtimamı ve dikkatinin sonucunda oluşur. Simetri de aslında bir şekilde kesim dengesidir. Bir büyüteç ile pırlantanıza baktığınızda sol taraf ile sağ taraf arasında benzerlik var ise, sanki sol sağın aynadaki yansıması gibiyse o pırlantanın simetrisinin iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Floresans

GIACertificateFluorescence.jpg (1989 bytes)
Pırlantanızın uzun dalga ultraviolet ışığına verdiği reaksiyondur. Bu disko ve gece klüplerinde mavi ışıklar vardır, bütün beyaz gömlekler mor veya mavi gibi görünür. İşte floresansı olan bir pırlantada bu mavi ışık altında mavi olarak görülecektir. Floresans tercih meselesiir. Amerika da aranan , Avrupa da istenmeyen bir özelliktir.


Yorumlar (comments)

GIACertificateComments.jpg (4213 bytes)
Yorumlar pırlanta derecelendirme raporunda başlık açılmamış fakat belirtilmesi gerekli olabilecek detayların yazıldığı bölgedir. Ne yazdığının açıkça yorumlanması gerekir.

Grafik (daha da detay) !

pırlanta plot
Raporda pırlantanızın kapanımları veya doğal izleri çizilir. Kırmızı ve yeşil olarak. Kırmızı işaretler pırlantanızın içindeki izler, yeşiller ise dışındaki doğallıklar olarak çizilir. Yeşillik görürseniz muhakkak o pırlantayı 10x büyüteç ile inceleyin.


Key to symbols


The key to symbols helps you identify characteristics marked in the plot.

Security Features




There are several security features in place to make it hard to forge a grading report, including upc codes and a hologram. If you want to make sure that a diamond matches the grading report, have an independent appraiser, one who does not sell diamonds, verify the report for you. The reason the appraiser needs to be independent is so that there is no conflict of interest. An appraiser who would love to sell you a diamond is less likely to be fair to a diamond you bring in than someone who doesn't sell or get a commission for a diamond sale.



A picture speaks a thousand words



Gia has modified their report to include proportion information in graphical format.
The following sections will only appear in older reports.

It's all Proportional

GIACertificateProportions.jpg (4002 bytes)
Depth percent refers to the percent of the depth of the Diamond, table to culet, relative to the width of the stone.
The Table of a Diamond refers to its largest facet, the main part of the Diamond you look at when the stone is face-up.
Table percent refers to the table size as a percentage of the Diamond's average width.
These ratios help determine how "well" the Diamond has been cut.

Girdles

Copy of GIACertificateGirdle.jpg (4598 bytes)
Laser inscription on girdle courtesy of OGI
The Girdle of a Diamond is the dividing line between the crown, or top part of the stone and the pavillion, or bottom part of the stone. Girdle thickness can be very thin in part of a stone and very thick in another part. That is why it is expressed as a range. The girdle can also be faceted, or not. A faceted girdle usually improves the look of the stone, and involves having the cutter polish facets into the girdle. You may also see some diamonds with a laser inscription right on the girdle. It is relatively inexpensive to have a custom message inscribed and it doesn't affect carat weight. Below are example Girdle Thicknesses.

Culet

GIACertificateCulet.jpg (2597 bytes)
The Culet of a Diamond, if there is one, is the facet on the pointy bottom part of the Diamond. Its existence helps prevent chipping. Below are possible culet sizes.

Where's the value?

Value or price is not included in a Diamond Grading Report. The grading report reflects quality only, not pricing. The report is meant to be valid long after market prices have changed. If you want a paper to certify value at time of purchase for insurance purposes, get an appraisal. It might be a good idea to contact your insurance broker to find out what type of appraisals they accept and what the replacement value will be based on.

SI3

If you have a certificate with an SI3 grade, you might like to know what it means. There has been talk for years about introducing an SI3 grade to further subdivide the range between SI2 and I1 stones. EGL - Los Angeles, (European Gemological Laboratory) started to give out SI3 grades, followed by the "Rap Sheet" (a trade-publication of Diamond prices), incorporating SI3 into their price list as well. Therefore, many feel the SI3 grade has "made it". While we do believe that there is nothing wrong with the concept of the SI3, the fact that GIA does not recognize it makes the SI3 grade less valuable.

Pırlanta Tektas. com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

News

Latest News
Pırlanta Sarrafı Mücevherat Grubu. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Top Ad 728x90

Video

Visitors

Bu Blogda Ara

Vertical2

Pırlanta Hakkında Herşey

script type="text/javascript"> //form tags to omit in NS6+: var omitformtags=["input", "textarea", "select"] omitformtags=omitformtags.join("|") function disableselect(e){ if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1) return false } function reEnable(){ return true } if (typeof document.onselectstart!="undefined") document.onselectstart=new Function ("return false") else{ document.onmousedown=disableselect document.onmouseup=reEnable }

Slider

Recent Post

Games

Popüler Yayınlar

Tweetler