Gerçek ve Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?
Son günlerde altın fiyatlarındaki artış da, parası olup yatırım yapmak isteyenler için çok iyi fırsat oluşturdu.
Dünya piyasalarında altın fiyatı son 5 yıldır yükselme eğilimindedir.
Geçmiş yıllardaki fiyat değişimlerine bakıldığında, özellikle uzun vadede parasını saklamayı düşünenler içinaltın iyi bir yatırım aracı olarak görünmektedir. Son günlerde altın fiyatlarındaki artış da, parası olup yatırım yapmak isteyenler için çok iyi fırsat oluşturdu.
Peki, gerçek ya da sahte altın nasıl anlaşılır? Bir altının sahte olup olmadığını anlamak, tüketici açısından çok kolay değildir. Bunu ancak tecrübeli kuyumcular anlayabilir. Bunun yanında kesin olmamakla birlikte size fikir verebilecek yöntemler de vardır.
Altın genelde manyetik değildir. Bu yüzden mıknatısa yaklaştırdığınızda çekim oluşmaması gerekmektedir. Özgül ağırlığı yüksek olduğundan,altın takılar, imitasyon takılara göre daha ağırdırlar. 22 ayar altının sesi tok çıkar, sahte yada çok düşük ayarlı altınların ise daha tizdir.
Altının ayarı ve saflığı genellikle takıların üzerine damgalanmaktadır. Bu damga; 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi üründe 1000’de kaç altınolduğunu gösteren rakamlar (milyem) ya da 22K, 18K, 14K, 10K, 9K,8K gibi ayar bilgileri olabilir. Bir genelleme yaparsak; 22 ayar altın,bileziklerde; 18 ayar altın, pırlanta ve değerli taşlı mücevherlerde;14 ayar altın sentetik ya da çok değersiz taşlı ve taşsız ürünlerde kullanılır. 10 ayar altın ve 9 ayar altın da genellikle yurt dışına ihraç edilen ürünlerde, 8 ayar altın ise elmas takılarda kullanılmaktadır.
Bir de şunu unutmamak gerekir ki; gerçek bir has altın ya da işçiliği az olan altın hiçbir zaman piyasadaki altın fiyatlarından çok çok daha ucuza satılmaz. Değeri neredeyse her yerde sabit olan bu madenin aşırı şekilde ucuza satılması akla ve mantığa aykırıdır, dikkat edilmelidir.
ALTIN LİRA
0 yorum