Elmas-pırlanta kalitesine karar vermede kullanılan 4C ( Color, Clarity,Carat, Cut ) den biri olan biri olan renk beyaz elmasta bulunan veya bulunmayan renklere karşılık gelir.Kural olarak taş daha beyaz oldukça değeri daha da artar.Hafif bir sarılık veya kahverengilik bile değerini negatif olarak etkiler. Elmaslar Amerika Taş Enstitüsü GIA renk skalasına göre sınıflandırılırlar.Renksizlerler “D” harfiyle sınıflandırlırken içerdiği sarılık oranında “Z” harfine doğru ilerler.Rengini anlamak için en iyi yol beyaz bir yüzeye karşı bakmaktır.
D-F arasında bulunan taşlar nadirliklerinden dolayı en değerli olarak kabul edilen taşlardır.Aşağıda beyaz elmasların sınıflandırması vardır.İçerdiği renklerin çıplak gözle görülebilir olmasına göre sınıflandırılmışlardır.
D den H ye kadar olanlar-Eğer renk kalıntısı varsa ancak uzmanlar tarafından görülebilir.
H den L ye kadar olanlar-Küçük taşlar renksizdir büyükler ise hafif renk tonları görülür.
L den Q ya kadar olanlar-Taşlar uzman olmayanların bile görebileceği artan bir sarılık içermeye başlar
R den W ya kadar olanlar-Uzman olmayanlar tarafından bile sarı olarak görülür.
D-F sınıfındaki pırlantalar çok pahalı olduğundan deneyimsiz kişilerce görülemeyecek renkler içeren G-H sınıfı elmaslar alarak oldukça yüksek oranda para biriktirebilirsiniz. Gözle görülebilir çok hafif sarılık J-M sınıfındaki taşlar bile doğru mücevher ayarlarıyla renksiz olarak görülebilir. Kural olarak sarı metal ( genellikle altın ) elmastaki renkleri gizlerken, beyaz altın, gümüş ve platin göz önüne serer.
Renkli elmaslar renklerinin nadirliklerine, doygunluğuna ve saflığına göre değer bulurlar. Örneğin kırmızı ve yeşiller , sarı ve kahverengi olanlardan daha nadir bulunurlar. Üst sınıf renkli elmaslar son derece nadir bulunurlar ve olağan üstü fiyatları vardır.
Renkli elmaslar doğada nadiren oluşmalarına rağmen, labaratuvarlarda ışın ve ısı teknikleriyle kolaylıkla üretilebilirler.Bu işlemle renksiz doğal bir elmas bile renklendirilebilir. Ayrıca bu işlemler hafif renk içeren elmasları daha beyaza dönüştürecek şekilde de geliştirilmiştir.Işınlama yöntemleriyle renklendirilen elmaslar doğal olanlara göre oldukça ucuzdur ve labaratuvar teknikleriyle yapay oldukları belirlenebilir.
0 yorum